keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Tilanteiden hallinta

Koulutus on hyvä asia ja sitähän me kaikki tavoittelemme, että koira osaisi asiat. Toinen tärkeä, mutta usein vähemmälle huomiolle jätetty asia on tilanteiden hallinta. Se mitä tehdään silloin, kun ei haluta koiran käyttäytyvän jollain lailla, mutta ei ole vielä ehditty tai haluttu tehdä asialle mitään.

Tilanteiden hallinta ei kerro ihmisen taitamattomuudesta (kuten joskus tunnutaan ajattelevan), vaan nimenomaan siitä että omistaja osaa luovasti hallita tilanteen. Usein on parempi hallita ei-toivotut tilanteet, kuin jättää ne kokonaan hoitamatta. Kokonaan hoitamatta jätetyt tilanteet saavat yleensä ennemmin tai myöhemmin ihmisessä aikaan turhautumista, mikä taas yleensä ennemmin tai myöhemmin purkautuu koiraan. Koiraa on kuitenkin turhaa ja epäoikeudenmukaista syyttää asiasta.

Esimerkiksi, koira hyppii häiritsevästi kylään tulevia vasten. On toki hyvä opettaa koiralle vaihtoehtoinen käytös, istuva koira ei voi hyppiä, kuten ei omalla paikallaankaan oleva. Nämä kuitenkin vaativat koulutusta. Ehkä et ole kiinnostunut koulutuksesta, ehkä sinulla ei ole aikaa, ehkä harrastat mieluummin agilityä. Yksi vaihtoehto on tietenkin hyväksyä asia ja olla tekemättä mitään. Toisaalta voit myös hankkia koiraportin ja pistää koiran sen taakse siksi aikaa että vieraat pääsevät sisään, istumaan ja koira joka toivottavasti on tähän mennessä rauhoittunut, pääsee nyt portin takaa muiden seuraan ja tervehtii hillitymmin.

Koira joka haukkuu ikkunassa kaikkia ohikulkijoita, stressaantuu liikaa, samoin usein omistajakin. Koulutus ei välttämättä kaikilta onnistu kuten telkkarissa, etenkin kun täytyy ottaa huomioon se tosiasia, että jokaisen koiran täytyy myös saada haukkua. Kiinni olevat säleverhot voivat joko auttaa koulutuksessa, tai poistaa ongelman.

Tilanteiden hallintaa harjoitetaan luonnostaan aina kun pentu tulee taloon. Särkyvät tavarat nostetaan ylös, matot rullataan pois, kengät siivotaan kaappiin. Tilanteiden hallinta tarkoittaa ympäristön kontrolloimista siten, että hankaluudet vältetään ennakolta. Se on proaktiivista toimintaa reaktiivisen toiminnan sijaan.

Myös koulutuksen aikana tarvitaan tilanteiden hallintaa. Mikäli ovikellon äänestä sekoava koira päätetään opettaa sen sijaan rauhoittumaan matolleen ovikellon kuullessaan, sitä ei voi päästää toistamaan nykyistä käytöstään opetuksen aikanakaan. Ovikellon joutuu siis joka tapauksessa ruuvaamaan irti, tilanteen hallinnalla pysyvästi, kouluttamisvaihtoehdossa sen saa jossain vaiheessa takaisin.

Koirakurssillakin on hyvä harjoittaa tilanteiden hallintaa omatoimisesti ja tarpeen mukaan, myös koulutusohjaaja auttaa tässä (jos ei auta, olet väärällä kurssilla). Koira joka kiihtyy autosta ulos pääsemisestä niin, että ihan ensimmäisenä haukkuu kaikelle ympärillään, saattaa olla hiljaa jos maahan heitetään nameja koiran nähden ja se päästetään autosta niitä syömään. Monet koirat nauttivat harrastuksistaan niin, että saavat ”autoallergian”, tällöin auto yhdistyy merkitsemään koiralle hauskanpidon loppumista. Tätä yhdistymistä voi estää sillä, ettei vie koiraa suoraan kentältä autoon, vaan esimerkiksi kiertää ensin pikku kierroksen ja auton luona teettää koiralla jotain pientä ja helppoa, pyytää sitä vaikka istumaan ja palkkaa siitä. Yksi-kaksi kertaa riittää, mutta aina ennen kuin koira joutuu autoon, pois hauskanpidosta, sillä kannattaa teettää jotain. Eikä siitäkään ole haittaa että koiran hypätessä autoon, se palkitaan siitä heittämällä sille muutama nami syötäväksi. Mikäli tämä ei riitä, kehitä jotain muuta. Sitä tilanteiden hallinta on, luovaa toimintaa, sen etsimistä ja löytämistä, mikä toimii.

Arkielämässä vastaantulevien tilanteiden sujuvaan hallintaan pyrkiminen edesauttaa myös osaltaan oman koiran tuntemista ja tekee yhteiselämää helpommaksi. Joskus yksinkertaisin ratkaisu on helpoin ratkaisu, eikä se ole väärin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti