perjantai 6. syyskuuta 2013

Mitä Jokaisen Koiran Pitää Osata

No, eipä paljon mitään. Vähän liioiteltuna, mutta totta toinen puoli kumminkin. Toisin kuin usein kuulee väitettävän, ei sellaisia asioita varsinaisesti ole, mitä jokaisen koiran olisi ihan pakko osata. Sinä omistajana päätät, mitä haluat koirasi osaavan. 

Useimmat haluavat, että koira osaa luoksetulon. Luoksetulo on hyödyllinen meille ja lisää koiran vapautta. Samalla periaatteella voi valita ne muutkin asiat, joita koiralleen opettaa. Hihnassa kiskomatta kulkeminen on useimpien mielestä hyvä koiran osata, se on myös koiran terveyden kannalta järkevä opettaa. Vaan entäpä muut asiat? Tarvitseeko koiran osata mennä maahan pyynnöstä? Tulla sivulle? Seurata? Olla hyppimättä? Istua aina ennen kuin saa ruuan? Ehkä, jos sen sinun mielestäsi jostain syystä tarvitsee. Useimmiten kyse on siitä, että ihminen haluaa koiran osaavan nämä tai jotkut muut asiat. Tässähän ei ole mitään väärää. Sen sijaan omaan korvaani asia ottaa siinä vaiheessa, kun ulkopuolelta sanellaan, mitä koiran pitäisi osata. Toki on selvää, ettei koira saa häiriköidä esim naapureita, mutta se haluaako omistaja mennä ensimmäisenä ovesta ulos, on omistajan itsensä päätettävissä.

Ei ole olemassa mitään koiraan perustuvaa syytä, miksi koiralle pitäisi olla joitain tiettyjä sääntöjä, tai sen pitäisi osata tiettyjä temppuja. Tämä ei tarkoita, etteikö sääntöjä tarvittaisi, niitä tarvitaan, mutta jokainen määrittelee omat sääntönsä itse. Tämä ei myöskään tarkoita etteivätkö rutiinit olisi hyväksi, ne ovat. Koiran elämään tuo turvallisuutta ja ennustettavuutta, kun sillä on joitain samanlaisina toistuvia rutiineja. Käytännössä on se ja sama, onko koiran rutiini katsekontakti ennen ulko-oven aukaisua, vai istuminen suojatien reunalla, vai peräti molemmat. Sinä päätät.

Mieti mikä on sinulle ja perheellesi tärkeää. Mieti mikä on tärkeää koiran ja ympäristön turvallisuuden kannalta. Mieti, mitkä asiat kuittaantuvat yhdellä asialla; esim vankka luoksetulo lisää koiran turvallisuutta, mahdollisesti ympäristön turvallisuutta, lisää koiran hyvinvointia (vapaus), ja omistajalle on tärkeää voida luottaa siihen, ettei koira katoa mutkaista tietä näkymättömiin ikinä palaamatta. Monta hyödyllistä asiaa yhden ainoan asian kouluttamisella.

Jos olet harrastaja ja haluat kouluttaa koiraasi, mikään ei estä, päinvastoin. Harrastaminen järkevästi on mitä loistavin tapa parantaa koiran ja omistajan välistä suhdetta ja tuottaa hienoja elämyksiä molemmille osapuolille.
Jos omistat kotikoiran, etkä ole syvemmin kiinnostunut kouluttamisesta, priorisoi. Etsi ne muutamat asiat, joiden haluat olevan kunnossa ja opeta ne kunnolla. Sinun ja koirasi tulevat vuodet ovat onnellisempia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti